Netbeheerders Voor de aanlevering van energie (gas en licht) zijn netwerkbeheerders nodig. Wat doet een netwerkbeheerder precies en waar vind ik ze? Daar gaat dit artikel over.
Waar zit welke netwerkbeheerder? Nederland is onderverdeeld in regio’s en elke regio heeft zijn eigen netbeheerder. Er zijn zeven netwerkbeheerders. Hieronder tref je een overzicht aan van de netwerkbeheerders per regio:
Wat doet een netwerkbeheerder? Een netwerkbeheerders heeft de zorg voor aanleg en onderhoud en beheer van het energienetwerk. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het transport van energie. Het hangt er van af waar je woont wie je netwerkbeheerder is. Je kan dus zelf geen netwerkbeheerder kiezen of overstappen naar een andere netwerkbeheerder, tenzij je verhuist naar een andere regio.
Toezicht Het ACM (Autoriteit Consument & Markt) houdt toezicht op de netwerkbeheerders in Nederland. Elke twee jaar onderzoeken zij de kwaliteit van de netwerkbeheerders. Er wordt hierbij niet alleen naar het product zelf gekeken, maar ook naar betrouwbaarheid, veiligheid en service. Betrouwbaarheid wil zeggen dat er zo weinig mogelijk verstoringen zijn in de levering van gas en elektriciteit. Voor gas zijn vaak graafwerkzaamheden de boosdoener van een verstoring. Het gaat erom dat een netwerkbeheerder snel aanwezig is op ‘de plek des onheils’ en het snel en veilig weet op te lossen. Bij een klacht hoort een netwerkbeheerder deze binnen acht weken te hebben afgehandeld. Een ander belangrijk punt is dat de klant op tijd en correct geïnformeerd wordt bij bijvoorbeeld onderhoud. Zo proberen energieleveranciers één van de goedkoopste energieleveranciers te worden.
Geef voordat je overstapt je meterstanden door Als je overstapt naar een andere energieleverancier is het verstandig om eerst je meterstanden door te geven. De nieuwe provider vraagt namelijk uw verbruiksgegevens op bij de netwerkbeheerder. De netwerkbeheerder schat uw gebruik in op basis van historisch verbruik. Als deze schatting te hoog is, dan loop je het risico op een hoge eindafrekening. Door zelf je meterstanden door te geven voor je overstapt, is de schatting preciezer. Energie vergelijken is concluderend dus verstandig.
|