Intaro.nl
Image default
Aanbiedingen

Een doodskist die leven brengt

Een groep studenten uit Delft bedachten een betere manier van begraven. Begraven is nogal milieubelastend en soms zélfs vervuilend. Lichaamsvreemde stoffen en medische toevoegingen in ons lichaam (pacemaker, kunstheupen, knieën etc. ) kunnen na het begraven in de bodem komen en daarmee het milieu schaden of belasten. De studenten begonnen  de startup “Loop” en ontwikkelden een unieke “levende” doodskist die ze “Living Cocoon” noemden. De kist brengt levende organismen in de bodem die helpen het lichaam te verteren en milieubelastende stoffen veilig transformeert. “Loop” wil een verandering op het gebied van begraven en doodskisten teweeg brengen. Een verandering die overigens past in een trend die al langer gaande is op het gebied rondom de dood; van uitvaarten tot aan grafmonumenten en grafkunst – alles wordt persoonlijker, bewuster en meer maatwerk.

 

In de Dood één met de natuur

Het uitgangspunt van de Loop is om na het overlijden weer eén te worden met de natuur. Living Cocoon  ontwikkelde het concept én de uitvoering van de eerste levende grafkist. Een belangrijke stof van de kist is mycelium. Dat is een nog levende schimmel die meestal onder de grond groeit in wortelstructuren van bomen, struiken, planten en paddenstoelen groeit.

Schimmels zijn belangrijk in de natuur. Door dat ze dode materialen verteren tot nuttige stoffen kun je ze de recyclers van de natuur noemen. Mycelium bestaat uit een netwerk van schimmeldraden die afgestorven materialen (dierlijk en plantaardig) omzet tot nieuwe voeding voor planten.

Volgens Loop-oprichter Bob Hendrix kun je Mycelium gerust de allergrootste recycler van de natuur noemen. Zelfs giftige stoffen, zoals olie, plastic en metaal zet Mycelium om tot bruikbare stoffen

 

Dood de basis voor het Nieuwe

Hoe snel gaat dat? Wel het duurt slechts een week of vier eer dat een Living Cocoon in de grond verteert is. Een lichaam dat begraven is in de mycelium kist verteert in 2 tot 3 jaar volledig tot gezonde bruikbare voedingsstoffen voor de natuur. In een gewone houten kist duurt dit proces wel tien jaar mét achterlating van milieubelastende stoffen.

 

Alternatieve uitvaarten, begrafenissen en grafmonumenten

De vraag is of er interesse zal zijn in zo’n andere grafkist. Cissy van Winden van uitvaartbedrijf MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) verwacht van wel. Zij ziet sowieso steeds meer interesse in alternatieven rondom begraven. Uitvaarten en begrafenissen die recht doen aan en moeten passen bij de overledene. Vrijwel alle uitvaarten zijn inmiddels persoonlijk en op maat gemaakt.

De trend van alternatieve kisten, bijzondere en persoonlijke uitvaarten begint zich ook af te tekenen bij grafstenen en grafmonumenten

 

Kunst op het graf.

De standaard grafstenen en grafzerken overheersen de begraafplaatsen. Toch zie je ook hier steeds vaker dat nabestaanden kiezen voor een uniek en persoonlijk gedenkteken, vaak door een grafkunstenaar ontworpen. Materialen als glas, RVS en cortenstaal voor grafmonumenten zijn populair.  Grafkunst verheft het graf tot een bijzondere gedenkplek met een artistiek en kunstzinnig monument speciaal op verzoek van de nabestaanden ontworpen.

 

Begraven worden in een bijzondere kist

 

Naast de gebruikelijke houten doodskist wordt steeds vaker gekozen voor alternatieven als vilten lijkwades, kisten van riet of wilgentenen. Geliefd zijn ook kisten van Nederlands hout omdat ze minder milieubelastend zijn.

 

Deze levende doodskist is een welkome uitbreiding van het grafkisten assortiment waaruit gekozen kan worden. Het bijzondere van deze kist is het milieuaspect. Met de keuze voor deze kist voegt u daadwerkelijk iets toe aan de natuur.

De Living Cocoons zijn inmiddels uit de experimentele fase en beschikbaar. Kijk op https://www.loop-of-life.com voor informatie en de bestelmogelijkheden.

Jeroen Stok grafkunstenaar

Deze blog is afkomstig van beeldhouwer Jeroen Stok.  Jeroen maakt  RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde eigentijdse kunst met een exclusieve uitstraling van helder en strak RVS. Daarnaast heeft hij zich toegeled op het vervaardigen van grafkunst. Het ontwerpen van grafmonumenten in overleg met nabestaanden vormt een belangrijk onderdeel van zijn werk als grafkunstenaar. Het maken van een grafmonument is emotioneel lastiger dan een “gewoon” kunstwerk, maar het betekent voor nabestaanden zo veel meer dan een “gewoon” kunstwerk. Het is dankbaar werk. 

 

Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok

Moezelstraat 72

8226LB Lelystad

06-49 351 338

Kom in contact met deze grafkunstenaar
https://www.memorabel.nl/